Fraudeurs adviseren in faillissementen en betalingsproblemen

De laatste tijd verschijnen allerlei vage bedrijven op het toneel, die beweren bij faillissementen en betalingsproblemen te adviseren. Er is geprobeerd na te gaan bij enkele van die bedrijven waar hun betrouwbaarheid en deskundigheid op gebaseerd is, maar daar geven ze (wijselijk?) geen antwoord op.

 

 

Fraudeurs adviseren in faillissementen en betalingsproblemen

Het Financieel Dagblad achterhaalde bij een van die bedrijven, dat er een keiharde fraudeur achter zat. Als dekmantel gebruikten deze bedrijven vertrouwenwekkende namen als Stichting MKB Insolventieplan en een website onder de naam MKBschuldreductie.nl. Blijkbaar willen ze suggereren, dat ze verbonden zijn aan werkgeversorganisatie MKB Nederland/Limburg.

Een ander bedrijf, met de naam MKB Bedrijfsadviseurs, gebruikt een vage structuur via een stichting en een moederbedrijf in Zwitserland en met daarachter personen, die volgens het FD van een valse naam gebruik maken.

Blijkbaar valt hier het nodige geld aan te verdienen, waarbij FD tarieven noemt van €50.000,00 tot €200.000,00 per geval. 

Houd er je vingers dus vanaf!

 

Uit FD, 15 april 2013

Achter websites en bedrijven die noodlijdende ondernemers insolventieadviezen aanbieden, zitten verscheidene personen die eerder forse celstraffen hebben gehad voor faillissementsfraude. Dit blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad.

Wie als ondernemer in nood op internet op zoek gaat naar een insolventieadviseur, stuit al snel op de website mkbschuldreductie.nl, onderdeel van de Stichting MKB Insolventieplan. De stichting blijkt in januari opgericht. De enige bestuurder van de Stichting MKB Insolventieplan is Joost Melis.

Vraagtekens bij de werkwijze
Bronnen zeggen, dat Eric Pouw de meeste intakegesprekken voert, een man die meermalen is veroordeeld voor faillissementsfraude. Melis erkent, dat hij samenwerkt met Pouw. Hij vindt dat geen probleem. ‘Juist hij weet bij faillissementen precies wat wel en wat niet kan.’

Pouw geeft toe, dat hij een strafblad heeft. ‘Daar moet ik mee leven. Maar ik wil op geen enkele manier meer strafbare feiten plegen.’ ‘Daar is hij slim genoeg voor’, zeggen bronnen, die met Pouw hebben samengewerkt. Strafbare feiten hebben zij hem niet zien plegen. Wel plaatsen zij vraagtekens bij de werkwijze van Pouw: ‘In het intakegesprek laat hij een ondernemer meteen een contract ondertekenen. Dat ene exemplaar neemt hij mee. Direct daarop verstuurt hij een factuur, die binnen drie tot vijf dagen moet zijn betaald.’ Afhankelijk van de grootte en solvabiliteit van een onderneming vraagt Pouw bedragen tussen de € 10.000,– en € 30.000,–.

’25 jaar ervaring’
Een andere site is die van MKB Bedrijfsadviseurs, die naar eigen zeggen gespecialiseerd is in ‘faillissement en faillissementspreventie’. Op de website staat, dat het bedrijf ‘25 jaar ervaring’ heeft, terwijl het bedrijf pas in mei 2012 is opgericht. Hoewel de namen sterk op elkaar lijken, hebben MKB Insolventieplan en MKB Bedrijfsadviseurs niets met elkaar te maken.

Een stichting bestuurt MKB Bedrijfsadviseurs, die weer hangt onder een holding met een Zwitserse moeder. Volgens het handelsregister van het kanton Zug is de bestuurder Pieter Knabben. In 2011 veroordeelde het gerechtshof in Den Haag hem wegens faillissementsfraude tot een gevangenisstraf van twee jaar. Justitie in Duitsland onderzoekt zijn betrokkenheid bij een grootschalige telecomfraude. Knabben was zeer nauw betrokken bij het Rotterdamse Bridge Telecom, dat mei 2011 ten onder ging. De curator heeft melding gemaakt van faillissementsfraude. Er is geen administratie gevoerd en goederen zijn aan de boedel onttrokken.

De achtergrond van Knabben
MKB Bedrijfsadviseurs heeft een kantoor in Utrecht. Tot voor kort had het ook een vestiging in Amersfoort, in een pand van de plaatselijke Kamer van Koophandel. Maar recent is dit huurcontract opgezegd. Volgens Knabben omdat zijn bedrijf ‘te commercieel’ was geworden.

Uit een mail van de KvK blijkt de ware reden. De gesprekken over het huurcontract waren gevoerd met Pieter en Yvonne Blom. Pas later wees een wantrouwende klant van Bedrijfsadviseurs de KvK  erop, dat Pieter Blom niemand anders is dan Pieter Knabben. ‘Had de KvK bij het aangaan van het huurcontract geweten, dat er bij MKB Bedrijfsadviseurs iemand actief is met een achtergrond als die van de heer Knabben, dan was het contract nooit gesloten.’ De zaak is gemeld bij de politie.

‘Ik doe niets strafbaars’
Ook tegenover klanten en personeel deed Knabben zich voor als ‘Pieter Blom’. Maar dat betekent volgens hem niet, dat hij mensen heeft opgelicht. ‘Ik kon mijn eigen naam niet gebruiken. Want als mensen mijn naam gaan googelen, dan­ komen ze allemaal laster over mij tegen. Om een nieuw bedrijf op te kunnen zetten moest ik wel een andere naam gebruiken’, aldus Knabben.

Hij toont een door hem en Yvonne Blom ondertekende brief, waarin zij hem toestemming geeft om ‘naar derden’ gebruik te maken van de achternaam Blom. ‘Ik doe dus niets strafbaars’. De tarieven van MKB Bedrijfsadviseurs liggen naar eigen zeggen tussen de € 50.000,– en € 200.000,–. Het bedrijf heeft volgens Knabben zevenenzestig klanten.

Wees kritisch en denk na!
Ook via een kennis van mij hoor ik dat hij medevennoot kon worden bij een dergelijke club. Gelukkig deed hij goed onderzoek, ook via zijn netwerk. Hij kwam er achter dat het geldtrekkerij was en ook nog eens met aansprakelijkheid van schulden die bij hem zou zijn geland!

Het begon met een “gewoon” sollicitatiegesprek waarbij hij adviseur zou worden met salaris en leaseauto. Toen kwam opeens de mogelijkheid om de hoek kijken, dat hij mede-vennoot kon worden. Jaja……..

Ik maakte al eerder een blog over de Vos Reinaert. Dit is dus weer een andere Vos!

Update 26-11-2013
Klaarblijkelijk beginnen er vossen in het nauw te raken.
Een van de personen genoemd in dit blogverhaal (althans zo deed hij zich voor) belde mij vandaag met het “vriendelijke” verzoek dit verhaal te verwijderen. Want anders……. wel nu…. die woorden zal ik jullie besparen, want de donder en bliksem van Asterix en Obelix waren er niks bij.
Ik heb deze meneer  het vriendelijke advies gegeven contact te leggen bij de bronnen (FD en WijLimburg), die de aanleiding waren voor deze blogtekst en daar een rectificatie aan te vragen.
Ondertussen hebben inmiddels twee bedrijven aangifte gedaan tegen deze persoon met al zijn pseudonieme namen wegens het leegroven van bedrijven.

Update 08-07-2014
Siem Eikelenboom heeft al diverse onderzoek-publicaties over dit onderwerp gepubliceerd.

Update 6 juli 2014
Knabben uit beeld

Update 4 mei 2016

Deze blog blijft de gemoederen bezig houden. Pouw en Rechtshof Juristen BV  spannen kort geding aan.

 

Roept dit vragen bij je op?

Bel ( 0877-843652) of  mail ( office@adeorbedrijfsadvies.nl ) direct voor een eerste gratis spreekuur afspraak.

Adeor Bedrijfsadvies

Share